Nošenje maski u zatvorenom prostoru

Prema odredbi Naconalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sve djelatnosti koje u svome radu imaju direktni kontakt s pojedincima dužne su nositi maske. Što to znači? Teta Ana i striček Mario svoje maskice nastavljaju nositi kao i do sada, tu se ništa ne mijenja. 

No! Važno je naglasiti da prema odluci koja stupa na snagu 15. srpnja maske moraju nositi i svi pojedinci koji ulaze u naš kabinet. Naravno i u tome postoji izuzeće. 

  1. Molimo roditelje koji su zbog teškoće djeteta ili određene situaciju u potrebi ulaziti u prostor čekaonice ili kabineta da to čine noseći zaštitnu masku. Ako roditelji nemaju masku molimo Vas da se obratite logopedu koji će Vam dati jednokratnu zaštitnu masku.
  2. Molimo roditelje da se kao i do sada ne zadržavaju u prostoru čekaonice ukoliko za to nema potrebe (vremenske prilike ili teškoća djeteta).
  3. Molimo roditelje da procjene, prema navedenim izuzećima, može li njihovo dijete za vrijeme terapije nositi masku. Naravno, teškoće izgovora korigirat ćemo bez maske, uz udaljenost od 2m između terapeuta i korisnika. U svim ostalim aktivnostima, ukoliko procjenite da dijete može, nosit ćemo maske!

Obveza - tko i kada?

Nacionalni stožer civilne zaštite RH u svojoj objavi na mrežnim stranicama HZJZ (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Tko-ne-treba-nositi-masku-izuzeće-od-obveze-nošenja-maske.pdf) objavio je popis osoba i teškoća za koje korisnici nisu dužni nositi masku. Molimo Vas da ih pročitate te samostalno procjenite pripadate li u pojedinu skupinu izuzeća:
 
  •  djeca u dobi do 2 godine
  • djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako
  • dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
  • djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
Scroll to Top